#wwmoments

#friendsofwilliamwalker - Rasportret van de Grote Zwitserse Sennenhond

William Walker Swiss Mountain Dog Paracord Halsband

Wat betekent "hondenras" precies?

Een hondenras is een specifieke en herkenbare foklijn van een huishond. De Fédération Cynologique Internationale (FCI) heeft momenteel ongeveer 370 verschillende hondenrassen geregistreerd en erkend. De kynologische koepelorganisatie verdeelt de hondenrassen op basis van uiterlijk en karakter in verschillende groepen en secties. Er zijn 10 FCI-groepen, waaronder bijvoorbeeld FCI-groep 1: herdershonden en veedrijvers, of FCI-groep 3: terriërs.

De keuze van het hondenras - welke hond past bij mij?

Het is voor ons mensen vooral belangrijk om ons in de verschillende hondenrassen te verdiepen als we een viervoeter in huis willen nemen. Welke hond past bij mij? Dat is de allesbepalende vraag bij de aanschaf van een hond. Het hoeft daarbij niet altijd om een rashondpup te gaan; ook bij kruisingen uit het asiel kunnen de verschillende rascombinaties ons aanwijzingen geven over bijvoorbeeld hoe groot de hond zal worden of of hij mogelijk een jachtinstinct heeft. Uiteindelijk bepalen echter niet alleen het ras en zijn eigenschappen de ontwikkeling en het gedrag van de viervoeter, maar ook de opvoeding en socialisatie.

Gewicht: 35 tot 60 kg

Schouderhoogte: 65 - 72 cm

Gemiddelde levensverwachting: 8 - 11 jaar

Kleuren: zwart/bruin/wit gevlekt/tricolor

Indeling: FCI Groep 2: Pinschers en Schnauzers, Molossers, Zwitserse Sennenhonden en andere rassen. Sectie 3: Zwitserse Sennenhonden

Geschiedenis van de Zwitserse Sennenhond

Eind 19e eeuw waren in Zwitserland en de aangrenzende landen "slagershonden" bekend, de voorouders van de Grote Zwitserse Sennenhond. Deze massieve en krachtige honden waren ondanks hun grootte zeer wendbaar en sterk, waardoor ze perfecte werkdieren waren. Ze trokken kleine karren, dreven kuddes vee en werden ook als waakhonden gebruikt. Vanaf het midden van de 20e eeuw zette het Zwitserse leger de robuuste en betrouwbare Grote Zwitsers in als trek- en draaghonden.

Karakter/eigenschappen - een beminnelijke gezinshond

Een Grote Zwitser is zo relaxt als geen andere hond. Hij is een lieve en sociale hond, perfect voor een groot gezin. Toch zijn deze goedmoedige viervoeters zeer alert en waakzaam, en blaffen ze liever een keer te veel dan te weinig als ze iets vreemds waarnemen. Ze zijn vriendelijk en aanpassingsvaardig, maar tijdens het spelen of wandelen, als leider van de hele groep van mens en dier, staan ze graag in het middelpunt van de aandacht.

Opvoeding - een Zwitserse Sennenhond vereist consistente opvoeding

Grote Zwitserse Sennenhonden kunnen behoorlijk koppig zijn. Daarom moeten ze echt consequent worden opgevoed. Wie als hondenbezitter al in de puppytijd doorzettingsvermogen toont, krijgt de trouwste vriend voor het leven die je je kunt voorstellen. Hij neemt zijn rol als waakhond altijd serieus, maar kan heel goed onderscheid maken tussen vrienden van de familie en vreemden die hij niet helemaal vertrouwt.

Verzorging - liever samen actief zijn dan een hondensnack

Deze grote honden hebben ruimte nodig, dus een grote tuin is aan te raden. Grote Zwitserse Sennenhonden zijn zeer sociaal en worden vaak pas actief als ook hun eigenaar of bij voorkeur het hele gezin "in actie" is. Zelfs een laatste rondje tot aan de tuinhek vlak voor het slapengaan doen ze liever in gezelschap. Grote Zwitsers zijn altijd wel te porren voor een traktatie en hebben eerder de neiging om te eten dan om te vasten. Overgewicht en gewrichtsproblemen kunnen dan dreigen.

Volgende lezen

William Walker Photo of the Month #03
William Walker Frühlingstyles Hund