#wwmoments

#friendsofwilliamwalker - Australische herder rasportret

Lambrusco Set Australian Shepherd

Wat betekent "hondenras" precies?

Een hondenras is een specifieke en herkenbare foklijn van een huishond. De Fédération Cynologique Internationale (FCI) heeft momenteel ongeveer 370 verschillende hondenrassen geregistreerd en erkend. De kynologische koepelorganisatie verdeelt de hondenrassen op basis van uiterlijk en karakter in verschillende groepen en secties. Er zijn 10 FCI-groepen, waaronder bijvoorbeeld FCI-groep 1: herdershonden en veedrijvers, of FCI-groep 3: terriërs.

Welke hond past bij mij?

Het is voor ons mensen vooral belangrijk om ons in de verschillende hondenrassen te verdiepen als we een viervoeter in huis willen nemen. Welke hond past bij mij? Dat is de allesbepalende vraag bij de aanschaf van een hond. Het hoeft daarbij niet altijd om een rashondpup te gaan, want ook bij kruisingen uit het asiel kunnen de verschillende rascombinaties ons aanwijzingen geven over bijvoorbeeld hoe groot de hond zal worden of of hij mogelijk een jachtinstinct heeft. Uiteindelijk bepalen echter niet alleen het ras en zijn eigenschappen de ontwikkeling en het gedrag van de viervoeter, maar ook de opvoeding en socialisatie.

De Australian Shepherd - een kindvriendelijke familiehond

Gewicht: 16 (v.) - 32 kg

Schouderhoogte: 46 (v.) - 58 cm

Gemiddelde levensverwachting: 13-15 jaar

Kleuren: zwart / red merle / red tri / black tri / red / blue merle

Indeling: FCI-groep 1, herders- en veedrijvershonden, sectie 1 herdershonden

Geschiedenis en oorsprong van de Australian Shepherd

De middelgrote Australian Shepherd is, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, een echte Amerikaan. In 1957 werd in de VS het eerste stamboek voor het ras geopend en in 1996 werd het ras door de FCI erkend. Australian Shepherds zijn fascinerende en veeleisende honden en zijn al enkele jaren zeer gewild. Oneerlijke handelaren vragen buitensporige prijzen voor pups. Wie een "Aussi" in de familie wil opnemen, moet de tijd nemen om een verantwoordelijke fokker te zoeken.

Karakter/eigenschappen - een intelligente bewaker van de familie

De Australian Shepherd is intelligent, zeer leergierig en een absolute "werkhond". Het ras dankt zijn uitstekende ontwikkeling aan de zorgvuldige fokkerij door boeren in de VS, waar honden van dit ras als betrouwbare metgezellen bij het werk op de ranch worden beschouwd. Daarom heeft een Australian Shepherd als familiehond ook veeleisende - ook speelse - taken en dagelijkse uitdagingen nodig die recht doen aan zijn hoedende en bewakende instinct. "Aussies" willen in hun gezin geliefd en gerespecteerd worden, wat het dagelijkse omgaan met hen gemakkelijk maakt.

Opvoeding - de Australian Shepherd is een echte teamspeler

De Australian Shepherd is makkelijk op te voeden en doet graag mee met alles. Hij heeft echter aanmoediging en liefdevolle bevestiging nodig, maar ook duidelijkheid en consequentie in de opvoeding. Anders ontwikkelt hij als zeer intelligente hond snel strategieën om zijn eigen zin door te drijven of er onderuit te komen. De Aussie is dus slechts in beperkte mate een hond voor beginners. Bij de opvoeding, al vanaf de puppytijd, moet een ervaren hondentrainer ondersteunen. Belangrijk is - zoals bij alle rassen - consequent handelen, gecombineerd met liefde en genegenheid.

Verzorging - een Australian Shepherd heeft uitdagingen nodig

De Australian Shepherd is in principe een trouwe metgezel en een perfecte speelkameraad voor kinderen. De waakzame metgezel is zeer levendig en volhardend. Aussies staan bekend als leergierig en speels, maar hebben ook tijd en inzet van hun baasje nodig. Zodra de hond wordt uitgedaagd of er iets te doen is, is hij met passie en enthousiasme van de partij. De speelzucht en intelligentie van de Australian Shepherd moeten worden uitgedaagd tijdens lange wandelingen en trektochten in gevarieerde natuur. Ze zijn teamspelers en bijzonder geschikt voor een actief en sportief gezin, bij voorkeur met een tuin. Mentale training is voor Australian Shepherds bijna net zo belangrijk als regelmatige beweging. Aussies houden van knuffels en zijn niet graag alleen.

William Walker modetip/maatadvies voor de Australian Shepherd

De Aussie heeft een lange, zachte vacht en is snel en sportief. Daarom moet hij zo mogelijk lichte, flexibele halsbanden dragen die hem niet hinderen. Onze leren halsbanden passen zich aan de hond aan en worden na verloop van tijd super flexibel en zacht. Wij vinden persoonlijk dat onze Lambrusco-set gewoon prachtig past bij de vacht van de Aussie, maar ook onze bruine Makassar Walk Set ziet er gewoon elegant uit! Met de bijpassende poepzakjeshouder is de look compleet. De Australian Shepherd heeft een halsomvang van 45 - 50 cm. Daarom raden wij bij William Walker maat L aan voor onze halsbanden.

Volgende lezen

William Walkers Hundeapotheke
Das ideale Hundebett für Hunde