#wwmoments

#friendsofwilliamwalker - Rassenportret Border Collie

Border Collie

Wat betekent "hondenras" precies?

Een hondenras is een specifieke en herkenbare foklijn van een huishond. De Fédération Cynologique Internationale (FCI) heeft momenteel ongeveer 370 verschillende hondenrassen geregistreerd en erkend. De kynologische koepelorganisatie verdeelt de hondenrassen op basis van uiterlijk en karakter in verschillende groepen en secties. Er zijn 10 FCI-groepen, waaronder bijvoorbeeld FCI-groep 1: herdershonden en veedrijvers, of FCI-groep 3: terriërs.

Welke hond past bij mij?

Dit is de allesbepalende vraag bij de aanschaf van een hond. Het is vooral belangrijk voor ons mensen om ons te verdiepen in de verschillende hondenrassen als we een viervoeter in huis willen nemen. Het hoeft daarbij niet altijd om een raszuivere pup te gaan; zelfs bij kruisingen uit het asiel kunnen de verschillende rascombinaties ons inzicht geven over bijvoorbeeld hoe groot de hond zal worden of of hij mogelijk een jachtinstinct heeft. Uiteindelijk bepaalt echter niet alleen het ras en de eigenschappen daarvan de ontwikkeling en het gedrag van de viervoeter, maar ook de opvoeding en socialisatie.

Gewicht: 12 - 20 kg

Schouderhoogte: 46 - 56 cm

Gemiddelde levensverwachting: 10-17 jaar

Kleuren: Zwart, Wit, Blauw, Blue Merle, Red Merle, Gestroomd, Paars, Bruintinten, Sable-Merle, Rood, Goud

Indeling: FCI-groep 1 - Herdershonden en veedrijvers

Geschiedenis en herkomst van de Border Collie

De Border Collie dankt zijn naam aan zijn oorsprong. Hij komt namelijk oorspronkelijk uit het grensgebied tussen Engeland en Schotland, en "Border" is het Engelse woord voor grens. Van oudsher wordt de Border Collie als herdershond voor schapen ingezet. Sinds 1976 wordt de Border Collie als een door de FCI erkend hondenras beschouwd en sindsdien wordt hij ook gefokt. Terwijl de Border Collie vroeger uitsluitend als werkhond voor herders werd gefokt, veranderde zijn imago definitief door films zoals "Babe". De fokkers probeerden hun fokprogramma aan te passen aan deze nieuwe rol als gezinshond, maar de oorspronkelijke taak van de Border Collie, het hoeden van schapen, zit diep in zijn genen verankerd. Hij behoort tegenwoordig tot een van de populairste hondenrassen ter wereld.

Karakter/eigenschappen - geschikt voor zeer actieve gezinnen

Deze slimme herdershonden hebben een uitgesproken werkethiek. Met hun wendbare maar toch robuuste lichaamsbouw en hun hoge intelligentie worden ze beschouwd als een soort prestatiehonden. Ze zijn volgzaam en willen hun baasje graag plezieren. De combinatie van werkhond en pleaser kan de Border Collie tot aan de rand van uitputting drijven in zijn enthousiasme. Naast de mentale en fysieke uitdaging voor de Border Collie is het daarom ook belangrijk om gerichte rusttijden in te stellen en de ijverige viervoeter te belonen met liefde en knuffels. De Border Collie rust namelijk niet graag uit zichzelf. Naast zijn intelligentie maakt zijn gevoel voor de stemming van zijn eigenaar de Border Collie tot een ongelooflijk gevoelige hond en een trouwe metgezel, die de beste vriend kan zijn van een actief gezin.

De opvoeding van de veeleisende Border Collie

De Border Collie is niet per se een hond voor beginners. Zijn gevoeligheid en de eigenschappen die diep in zijn ras geworteld zijn, vereisen een consequente en tijdrovende opvoeding. De Border Collie is geen hond die urenlang alleen kan blijven en graag op de bank chillt. Hij wil zowel fysiek als mentaal worden uitgedaagd; anders lijdt hij daaronder, wat zich sterk kan uiten in zijn gedrag. Door zijn wens om te plezieren gehoorzaamt de Border Collie over het algemeen goed en is hij leergierig en betrokken. Vanwege zijn emotionele intelligentie tegenover zijn eigenaar leert de Collie echter ook snel welke gedragingen hem bijvoorbeeld aandacht of traktaties opleveren. Hij maakt handig gebruik van de zwakke punten in de opvoeding.

Het houden van een Border Collie

Beweging, beweging, beweging! Lange fietstochten, wandelingen, agility-training en alle andere activiteiten met honden zijn ideaal voor de Border Collie. Naast de fysieke activiteiten is het ook belangrijk om je actieve metgezel mentaal uit te dagen. Intensieve rustperiodes, waarbij de Border Collie echt kan ontspannen, moeten absoluut georganiseerd en slim worden uitgevoerd. Want de ijverige herdershonden kunnen zich moeilijk ontspannen en hebben de juiste omgeving nodig, vol rust, veiligheid en zo min mogelijk afleiding, om echt tot rust te komen. Daarom moet je de honden al op jonge leeftijd een comfortabele en rustige plek geven om zich terug te trekken.

De Border Collie is zeer mensgericht, hij wil hoeden en beschermen. Als hij niet goed wordt uitgedaagd, kan dit leiden tot een overdreven bescherming van zijn mensen, of zelfs van knuffels en voorwerpen - vergelijkbaar met schijnzwangere teven. Als de Border Collie genoeg beweging krijgt, kan hij ook in appartementen gehouden worden. Een grote tuin met verschillende speel- en trainingsmogelijkheden is echter een groot voordeel voor een actieve hond als de Border Collie. Border Collies worden over het algemeen als zeer robuust beschouwd, maar zoals bij elke rashond moet men voor de aanschaf letten op een serieuze fokker om erfelijke ziekten te verminderen.

Volgende lezen

William Walker Sky Set
Sea Salt Hundeleine Hundehalsband