5 tips voor een tweede hond - dubbel geluk of veel werk?

Sind zwei Hunde besser als einer?

Moet ik een tweede hond nemen? - 5 Tips om je beslissing te helpen nemen

Die pootjes – vertederend. Die snuit – om te zoenen. Die ogen – om voor te smelten. Ik wil meer ervan!

Bijna elke hondeneigenaar zal zich minstens één keer in zijn leven de vraag stellen: moet ik een tweede hond nemen? De redenen voor deze wens zijn heel verschillend. De diepe liefde voor honden en de goede ervaringen met de eerste viervoeter vormen meestal de bron van gedachten over een tweede hond. Toch vinden de meeste hondenbezitters de beslissing erg moeilijk – er is zoveel om over na te denken: Wat als ik de uitdaging niet aankan? Wat als mijn hond de uitdaging niet aankan?

Het bewustzijn dat je een grote verantwoordelijkheid op je neemt, is de eerste en belangrijkste stap op weg naar een tweede hond. Wij van William Walker willen je bij je beslissing ondersteunen. Daarom hebben we de Tweede Hond-lijst opgesteld. Hier worden diverse factoren die je moet overwegen samengevat, uitgelegd en voorzien van enkele eerste oplossingssuggesties.

5 dingen om over na te denken als je overweegt een tweede hond te nemen

1. Is er genoeg ruimte in mijn huis voor een tweede hond...?

...om een eigen slaapplek te hebben? Honden hebben hun eigen plek nodig om zich lekker op te krullen en uit te strekken, zodat ze herstelde en evenwichtige metgezellen worden – rivaliteit en jaloezie leiden tot stress en spanning onder de dieren.

...om een voerplek met voldoende afstand te hebben? Het verdedigen van voedsel is een oerinstinct van elke viervoeter – ook al varieert de mate waarin dit instinct wordt uitgeleefd. Eten in een waakzame houding kan leiden tot het schrokken van het voer en is niet alleen stressvol, maar ook ongezond voor je hond. Deuren, hoeken, nisjes of meubels kunnen worden gebruikt om extra afstand en privacy te creëren.

...om voldoende bewegingsvrijheid te hebben? Elke hondeneigenaar heeft soms dagen waarop het dagelijkse uitlaten te kort komt. Dit mag ook wel eens gebeuren. Honden kunnen af en toe ook een dag op de bank doorbrengen, zolang dit maar niet de norm wordt. Voor zulke situaties zijn er veel binnenactiviteiten voor de viervoeters. Beide honden moeten genoeg ruimte hebben om vrij te bewegen.

...om een terugtrekplek te hebben? Het is belangrijk dat de honden de mogelijkheid hebben om elkaar te ontwijken. Voor de juiste socialisatie van honden is het noodzakelijk dat ze leren de reacties van hun metgezel in te schatten. Vooral jonge honden kunnen de grenzen van hun speelkameraad nog niet altijd goed aanvoelen. Honden moeten de kans krijgen om bescherming en rust te vinden door ruimtelijke scheiding.

2. Is mijn omgeving geschikt voor een tweede hond?

Controleer eerst of de verhuurder/eigenaar van je woning de huisvesting van een tweede hond toestaat. Veel huurders vragen tegenwoordig niet eens meer om toestemming, wat een groot risico met zich meebrengt. Één hond kan misschien verborgen blijven, maar twee honden verbergen is veel moeilijker. In het ergste geval dreigt uitzetting. Maar maak je geen zorgen, er zijn ook veel hondenliefhebbers onder verhuurders. Als de ervaringen met de eerste hond goed zijn, staat niets een tweede hond meer in de weg.

Hoe goed zijn de uitlaatmogelijkheden in je omgeving? Zelfs als twee honden in hetzelfde huishouden wonen, betekent dat niet dat hun behoefte aan plassen en poepen op elkaar is afgestemd. Vooral als de tweede hond een puppy is, kan de tijd tot zindelijkheid een marteling zijn. Een tuin of een groene omgeving kan dit probleem oplossen. Geen tuin hebben zou echter geen uitsluitingscriterium moeten zijn - waar een wil is, is een weg.

3. Ben ik geschikt voor een tweede hond?

Een tweede hond kost tijd. Vooral in de beginfase, de gewennings- en socialisatiefase, heeft de nieuwe viervoeter veel aandacht nodig. Bij een puppy kun je uitgaan van een extra fulltime baan. Je kunt kleine tekortkomingen, zoals het ontbreken van een tuin, compenseren met extra inspanning, maar voor tijd is er geen alternatief. Veel tijd en zin om die met honden door te brengen, zijn super basisvoorwaarden voor het houden van twee of meer viervoeters.

Hondenopvoeding is het A en O voor een goed samenzijn. De mens wordt hierbij nog meer uitgedaagd dan zijn viervoeter. Bij twee honden nemen de afleidingsmogelijkheden toe en ze moedigen elkaar aan. Het handhaven van gehoorzaamheid bij twee honden kost niet alleen geduld en werk, maar vereist ook doorzettingsvermogen.

De kosten voor het houden van een hond verdubbelen zich met een tweede hond. Er moet niet alleen voor dubbele hoeveelheid voer gezorgd worden, maar ook de dierenartskosten stijgen. Een tweede hond valt eveneens onder de hondenbelasting, en er zou een extra aansprakelijkheidsverzekering moeten worden afgesloten. Er moet altijd rekening worden gehouden met het risico dat niet alle honden in dezelfde gezondheid verkeren. Ook noodgevallen moet je financieel kunnen dragen.

4. Is mijn hond klaar voor een tweede hond?

Je hond moet de basiscommando’s beheersen. Als je viervoeter nog niet goed gehoorzaam is, moet je eerst extra tijd steken in zijn opvoeding voordat een tweede hond hem kan nadoen. Is je hond goed opgevoed, dan kan hij zelfs helpen als rolmodel voor de nieuwe huisgenoot.

Je hond moet goed met andere honden overweg kunnen. Hoe beter en relaxter je hond in de omgang is met andere honden, hoe waarschijnlijker de samenvoeging met een nieuwe metgezel zal slagen. Het eerste contact moet op neutraal terrein plaatsvinden. Aanvankelijke rivaliteit en jaloezie leggen zich meestal met de tijd.

Kies een hond die bij je hond past. De band tussen twee honden kan worden bevorderd door gerichte combinaties van geslacht en ras. Twee honden van hetzelfde ras hebben vaak vergelijkbare eigenschappen en gedragingen. Sympathieën en antipathieën kunnen echter overal voorkomen.

Je hond moet volwassen zijn. Als hij zelf nog een puppy is, moet je wachten met de aanschaf van een tweede hond. Als je hond al senior is, kan een tweede hond hem een tweede jeugd geven.

5. Dubbel geluk of extra werk?

Het antwoord is waarschijnlijk: beide! Alleen met veel werk, tijd en toewijding kun je ook dubbel geluk ervaren.

Volgende lezen

William_Walker_Deutscher_Boxer
Französische Bulldogge mit William Walker Hundehalsband und Hundeleine aus Leder