En plotseling gebeurt het. Het is zaterdagavond en je hond heeft een lichte verwonding opgelopen. De dierenarts is gesloten en de verwonding van je hond is niet zo ernstig dat je naar de spoedkliniek hoeft. Voor dit soort situaties, waar elke hondeneigenaar vroeg of laat mee te maken krijgt, is het altijd goed om een EHBO-doos of een kleine huisapotheek voor honden in huis te hebben. Ook in noodgevallen, waarin elke seconde telt, kan met enkele medicijnen eerste hulp worden verleend. Zo kan de dierenarts in geval van nood al telefonisch de behandeling beginnen. Wij van William Walker willen vandaag onze top 3 producten noemen die, naast klassiekers zoals pijnstillers en verbandmiddelen, absoluut niet mogen ontbreken in je hondenhuisapotheek.
Zuurkool - het natuurlijke hulpmiddel voor de hondenmaag
Zuurkool is een typisch Duitse klassieker die als bijgerecht niet mag ontbreken in de regionale keuken. Het wordt beschouwd als zeer gezond en staat bekend om zijn laxerend effect als huismiddeltje. Maar dit smakelijke wonderkruid kan nog meer. Het is goedkoop, gemakkelijk verkrijgbaar en wordt beschouwd als een ideaal huismiddeltje voor honden die iets hebben ingeslikt. De fijne vezels kunnen zich in de maag en darmen van de viervoeter om ingeslikte voorwerpen wikkelen, zoals botstukjes, pitten of zelfs giftige aasjes met scheermesjes of spijkers. Zoals een mantel omhult de zuurkool de scherpe voorwerpen en transporteert ze snel weer uit het lichaam van de hond. Omdat de hond delen van de zuurkool niet kan verteren, komen ook de omwikkelde voorwerpen onverteerd weer naar buiten. Zo kan bijvoorbeeld bij pitten van steenvruchten de afbraak en daarmee de vrijkoming van het daarin aanwezige giftige blauwzuur worden vermeden.
Actieve kooltabletten - essentieel bij vergiftiging van honden
Kooltabletten mogen in geen enkele hondenhuisapotheek ontbreken. In geval van vergiftiging kunnen ze het leven van de viervoeter redden. Mocht je hond in het park iets uit de struiken of thuis giftige etenswaren zoals chocolade hebben gegeten, moet onmiddellijk de dierenarts worden geïnformeerd. In de meeste gevallen zal deze al adviseren om de zwarte tabletten aan de viervoeter te geven. Zo kan het gif in de maag van de hond worden geabsorbeerd voordat het in de bloedbaan terechtkomt - elke seconde telt daarbij. Voor het succes van actieve kool is de juiste dosering van cruciaal belang. De vuistregel hierbij is: 1g kool per 1 kg lichaamsgewicht.
Rectodelt voor de hond - in noodgevallen bij allergische reacties
Bij allergische reacties, bijvoorbeeld op bijen- of wespensteken, mag geen tijd verloren gaan. Veel dierenartsen raden daarom aan om het noodmedicijn Rectodelt in de hondenhuisapotheek klaar te hebben. Dit is een snel werkende corticosteroïde en is in de vorm van een zetpil heel gemakkelijk toe te dienen. Het mag echter alleen in absolute noodsituaties en bij voorkeur op aanwijzing van de dierenarts worden toegediend.
Tip: Wil je een uitgebreide hondenhuisapotheek voor alle gevallen aanleggen, overleg dan eerst met de dierenarts. Samen kunnen de medicijnen dan al in de juiste dosering voor jouw hond worden verdeeld, zodat je in geval van nood nog minder tijd verliest. Denk ook aan accessoires zoals een pincet, een muilkorf of een koortsthermometer.