Willkommen bij onze nieuwe blogserie Friends of William #friendsofwilliam
Hier stellen we jullie regelmatig spannende persoonlijkheden voor die ons begeleiden, inspireren en enthousiasmeren. We beginnen met niemand minder dan Steffi Spielhaupter. Steffi is paardwetenschapper, coach voor persoonlijke ontwikkeling met paarden, mindfulness in het dagelijks leven en communicatie in teams. Bovendien is Steffi het baasje van onze William Walker Signature model Skye en al sinds het begin lid van de William Walker Crew. Skye (een Weimaraner-teef) is sinds het einde van Steffi's masterstudie in Engeland aan haar zijde en houdt haar altijd goed in de gaten – men zegt dat zij eigenlijk de baas is.
Met Science for Soundness heeft Steffi van haar passie haar beroep gemaakt door met haar dieren fundamentele waarden over te brengen waarvan mensen van alle leeftijden duurzaam kunnen profiteren. Science for Soundness staat vooral voor paardvriendelijke huisvesting en training, onthaasting en authenticiteit. Er wordt altijd op het geheel gelet, waarbij de ruiter of paardeneigenaar wordt aangemoedigd zichzelf te bevragen en er gezamenlijk, met het paard in gedachten, naar holistische oplossingen wordt gezocht.
William Walker: Steffi, je leeft een beetje zoals Pippi Langkous als ze volwassen zou zijn, samen met je betere helft woon je op een grote boerderij met een halve dierentuin – wat vinden je ouders daarvan?
Ik herinner me nog het moment dat ik zei: “Mama, papa, ik wil nog even in Engeland blijven en hier Equine Science studeren!” ... 8 jaar later kwam ik pas terug naar Duitsland. Paardenwetenschap en ponyboerderij klinken natuurlijk niet echt als iets heel gewoons. :) Ik denk dat mijn ouders liever een ‘veilige’ baan voor me hadden gezien. Als je niet veel met dieren te maken hebt, lijkt het vreemd dat je met zoiets geld kunt verdienen. Ik denk eigenlijk niet dat er in de huidige tijd zoiets bestaat als een 'veilige' baan en ik ben ervan overtuigd dat je alles kunt bereiken als je het echt wilt. Mijn ouders kennen me sinds ik op deze aarde rondloop en weten dat ik me niet zo snel uit het veld laat slaan. Als ik iets wil bereiken, dan lukt dat ook. :) Dat is natuurlijk te danken aan hun positieve opvoeding en de onuitputtelijke steun die ik heb gekregen. De aanvankelijke scepsis was dus snel verdwenen. Ze houden uiteraard van onze oude molen met al zijn bouwprojecten en dierlijke bewoners – er is altijd wat te doen en dankzij Skye en Gromit (een Weimaraner reu) ook altijd veel te lachen!
William Walker: Dat van dat lachen geloven we meteen, jouw positieve manier van doen is aanstekelijk en het was ons al duidelijk dat jij je niet zo snel laat kennen :-). Je bent dus een 'paardwetenschapper', hoe ben je op zo'n bijzonder beroep gekomen en wat maakt het voor jou zo speciaal?
Paardenwetenschapper - haha, ja. In de eerste plaats is dat mijn titel dankzij mijn bachelor en master. Het moet toch ergens goed voor zijn, zo’n studie! :)
De rest heeft zich eigenlijk vanzelf ontwikkeld. Mijn hoofdfunctie is die van een coach, omdat ik mensen wil helpen een betere verbinding met zichzelf en hun paarden te creëren. Hierdoor kan er met veel fijngevoeligheid een grotere wederzijdse vertrouwensbasis ontstaan, wat zowel de mens als het paard positief versterkt. Ik heb al zo vaak gezien dat hierdoor alleen al een nieuw zelfvertrouwen ontstaat en er een bepaalde lichtheid in het dagelijks leven sluipt. Die momenten, waarin mens en/of paard iets doen wat tot voor kort niet eens denkbaar was, waarin ze zichzelf overstijgen, maken het elke keer weer uniek.
William Walker: Wat denk je dat mensen van dieren kunnen leren en waar leg je de focus op?
Dieren zijn ongelooflijk eerlijke en open wezens. Het maakt hen niet uit of we de nieuwste mode dragen of make-up gebruiken, ze kijken direct in ons, achter al de façades. Vooral paarden, maar ook honden, kunnen daardoor prachtige spiegels zijn, omdat ze ons voortdurend feedback geven. Door mijn dieren moet ik al jaren steeds weer aan mezelf werken, mezelf en mijn handelen in twijfel trekken en leren onderscheid te maken tussen wat echt belangrijk is.
Mijn focus ligt daardoor al geruime tijd op mindfulness en persoonlijke ontwikkeling met paarden. Het is zo belangrijk om de kleine signalen waar te nemen en erop in te gaan, in plaats van ze te negeren en onze tegenpartij in een actie te dwingen. Als Skye of Gromit in een situatie overbelast zijn, leren ze gegarandeerd niet beter om te gaan met druk. Maar snoepjes helpen ook niet altijd om een situatie aangenaam te maken. Vertrouwen kan ik niet kopen. Ik moet eerst beseffen dat deze situatie een probleem vormt en uitvinden waarom dat zo is. Pas daarna kan ik mezelf zo positioneren dat ik mijn hond eruit kan helpen.
Bij paarden is het precies hetzelfde: als ik niet merk dat mijn paard een bepaalde oefening niet kan uitvoeren (hetzij om fysieke of mentale redenen), dan helpt het zeker niet om mijn vraag naar die oefening met een zweep te benadrukken. Of erger nog: ik stel de vraag niet eens, maar beveel gewoon en luister helemaal niet naar wat mijn paard te zeggen heeft. Hier ontstaan vaak zogenaamde 'probleempaarden', terwijl ze dat eigenlijk helemaal niet zijn. Hetzelfde geldt uiteraard voor 'probleemhonden' – vreemd genoeg bestaan er nooit 'probleemeigenaren'.
In het omgaan met elkaar zie ik ook te vaak hoe we zo in beslag worden genomen door onze eigen zorgen en wensen, dat we onze gesprekspartner nauwelijks meer kunnen waarnemen. Dat hoeft niet zo te zijn en dat zou zeker niet zo moeten zijn. Het is aan ons om dat te veranderen! Helaas is de eerste stap vaak de moeilijkste, en daarom kunnen paarden hier heel mooi bij helpen. Ze oordelen niet, maar nemen ons waar zoals we zijn. Mensen die bij ons komen hebben vaak remmingen om bepaalde oefeningen uit te voeren in aanwezigheid van hun medemensen. Vervang ik deze mensen door mijn paarden, dan is dat allemaal ineens geen probleem meer! :)
William Walker: Probleemeigenaren, geweldig woord! Wat je zegt klinkt heel logisch en spannend, maar zoals je zegt is het vaak waarschijnlijk niet zo eenvoudig om hiermee bewust aan de slag te gaan. Dit bewuste gevoel van empathie moet vooral voor mensen in teams heel zinvol zijn, toch?
Zeker! Teamwork is erg belangrijk voor kuddedieren omdat het hun overleven garandeert. Paarden hebben een prachtige stille communicatie die me bijna voortdurend feedback geeft.
Als ik hier ter plaatse met teams werk tijdens een workshop, dan verraden de paarden me meestal heel snel wie de dominante persoon in het team is, wie wat meer terughoudend is en in wie een echt leiderschapstalent van binnenuit sluimert. Bovendien helpen de paarden vooral ook de teamleden om zichzelf te reflecteren en hun collega's eens op een andere manier waar te nemen.
William Walker: Nu is het met de huidige Covid-19 situatie erg moeilijk om deze soort oefeningen ter plaatse uit te voeren, hoe ga jij persoonlijk met deze moeilijke situatie om?
Ik had al langer het idee voor een online workshop over mindset. Door Covid-19 werd ik alleen gedwongen om er meer tijd voor te nemen om het af te maken en te publiceren. Tijdens het Paasweekend was er ook de eerste online paardbeurs, waar ik als exposant bij aanwezig was, en er zijn al meer online workshops in de maak. Natuurlijk kan een online workshop niet de live-workshopsituatie vervangen, maar dat hoeft ook niet. Als ik met de online workshop al een bewustzijn voor een bepaald onderwerp heb gecreëerd, kan dit bij een live workshop hier ter plaatse beter worden verdiept zodra dit weer mogelijk is. Ik heb mijn diensten aan het paard nu ook omgezet naar online begeleiding. Dat klinkt in eerste instantie totaal onlogisch, maar stelt me wel in staat veel meer mensen en hun paarden te helpen beter samen te werken.
William Walker: Je merkt echt dat jij je eigen boontjes dopt :-) Over succesvolle teams gesproken, jij en Skye maken vanaf het begin deel uit van het William Walker team. Het is altijd indrukwekkend om te zien hoe goed ze naar je luistert, hoe doe je dat?
Luistert Skye naar mij? :) Op dit moment steekt ze liever haar neus in muizengaten, waardoor haar oren ook bedekt zijn en haar neus beschadigd raakt... maar het is natuurlijk fijn om te horen als het zo wordt waargenomen! Haha! :) Natuurlijk doet Skye ook weleens hondendingen en graaft wild in de struiken of aanbidt de zon en heeft geen tijd voor mij, maar dat mag ze ook. Skye is in principe een heel fijngevoelig, leergierig meisje. Ik moet je dus helaas teleurstellen, want het geheim is helemaal geen geheim! Als Weimaraner is ze heel intelligent en volgzaam, als ze voldoende vertrouwen heeft in de persoon en de situatie. Weimaraners staan ook bekend om hun koppigheid, wat dus wel een beetje bij mij past! :)
Skye is al bij me sinds ze 8 weken oud was en heeft al heel wat met me meegemaakt, van de verhuizing naar Duitsland tot aan de molen en haar pups. Ze begeleidt me op buitenritten en zou echt alles met me doen, zelfs hooibalen rollen! Ze heeft het grote geluk dat ze, dankzij het soort werk dat ik doe, elke dag bij me kan zijn. Zoiets schept natuurlijk een band en ik kan me mijn wereld niet meer zonder haar voorstellen.
In principe krijgt Skye, net als al mijn andere dieren, voldoende respect, vertrouwen en concessies van mij. Ik ben ervan overtuigd dat dit een gezonde basis is voor een vriendelijke en openhartige dierlijke metgezel die graag volgt!
William Walker: Lieve Steffi, mooier kun je een interview niet afsluiten. Hartelijk dank voor je tijd en de interessante inzichten in je werk.
Als je meer wilt weten over Steffi's werk of zelf een keer een cursus wilt volgen, ga dan naar Steffi's website (Science for Soundness) en volg haar op Instagram.
1 commento
Laura
Wie schön, tolles sympathisches Interview und ich habe nicht mal ein Pferd 😂
Commenta
Nota che i commenti devono essere approvati prima di essere pubblicati.
Questo sito è protetto da reCAPTCHA e applica le Norme sulla privacy e i Termini di servizio di Google.